ZMRZLINA ŠTARNOV  |   NAFTA ŠTARNOV  |   VEJCE ŠTARNOV  |   MAKRELA ŠTARNOV  |   MYSLIVOST a LOVECTVÍ
15 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Svatohubertský z Bílé
Svatohubertský z Bílé
vloženo: 23.10.2017 19:03
autor: Jaruška

úlovky (svět)

Můj letošní
Můj letošní
vloženo: 18.1.2018 12:03
autor: Daniel Donaťák

trofeje

pan srnec
pan srnec
vloženo: 3.3.2012 13:53
autor: luděk skácel

zvěř v přírodě

V krmelcích si libují
V krmelcích si libují
vloženo: 12.2.2020 09:15
autor: Děda z lesa

zbraně

Trochu jiný tesák
Trochu jiný tesák
vloženo: 28.10.2019 21:35
autor: Karel Obrtál

fotopast

něco staršího
něco staršího
vloženo: 13.8.2014 11:27
autor: Martin Gebrt

myslivecké umění

.fousek..
.fousek..
vloženo: 18.1.2014 10:19
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 235564 fotek (0 dnes)
  • 8064 videí (0 dnes)
  • 332 odkazů (0 dnes)
  • 9130 inzerátů (0 dnes)
  • 292 diskuzí (0 dnes)
  • 751668 komentářů fotek (0 dnes)
  • 12958 komentářů videí (0 dnes)
  • 3312300 hlasování fotek (0 dnes)
  • 56617 hlasování videí (0 dnes)
  • 38007 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 0 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Srnec z paseky

váha: 10 kg
věk: 6 let



Když jsem zde dal začátkem května uloveného ročka, který byl nepřebarvený a nevytlučený ( výkupní váha 7 kg), netušil jsem jaké reakce vzbudím. Dalšího jsem ulovil asi za čtrnáct dní ,sice přebarveného ale nevytlučeného(7 kg) a tak jsem ho tu ani nedal. S odstupem času jsem měl ještě dva, ale byli silní ve zvěřině , tak jsem nelovil. Po pravdě se přiznám, že rád píši a čtu a ten úlovek , je tak trochu jako navíc . Reakce mě překvapili ( klasika jako je pan Urban , který si na mě asi zasedl :-)ani ne , možná se mu nelíbí můj sloh) ,ale jeho poslední věta v které mu dávám za pravdu hovořila za vše. Nevíte jaká je to honitba a jak se tam loví. A proto patřím k těm co nekritizují , podívám se ,přečtu ( líbí se mi například , jak píše pan Hruška, ale i jiní) buď popřeji lovu zdar, nebo se nevyjadřuji. I mě se dnes na myslivosti ledacos příčí, ale můžeme o tom přemýšlet, můžeme o tom diskutovat, můžeme se o tom hádat, ale to je asi tak všechno, co můžeme dělat. To říká klasik . Taková je dnešní doba.
Myslivost dělám přes čtyřicet let a když se ohlédnu ,nemám se za co stydět, i když každý máme nějaký ten nevydařený lov, o kterém bychom raději nemluvili. První věková třída se u nás střílela vždy od 16.5. a nikdo nikdy neřešil , zda je srnec takový jaký je. Musel jsem se pousmát nad příspěvkem , počkám až pokosí a pak lovím co vidím . V polní honitbě určitě. V lesní je to jinak. A to platilo před několika lety ,protože v naší lesní honitbě bez lesa s pasekami o rozloze 400x400m o které není nouze ,to bohužel nejde a mohu závidět těm, kteří to tak nemají. Před asi pěti lety začala těžba dřeva a kolikrát jsem měl slzy v očích ,když jsem jel do lesa. Nikomu bych nepřál to prožívat a vidět potom výsledek .Obrovské holiny . Nyní tráva dosahuje výšky, tak ,že procházející lani vidíte hlavu a linii hřbetu .Zvedající se patro pionýrských dřevin, jako je bříza, olše, vrba a jeřáb, bude ráj pro zvěř , jak v krytu tak v pastvě a noční můra pro nás. A v zimě, pokud nenapadne sníh na trávu v prosinci, což několik let po sobě nebylo, je situace stejná.
Protože lovíme mimo jiné každý několik srnců a několik kusů holé za rok a plán lovu je jasný, je to dost náročné hlavně časově. Obeznat na podzim srnu bez srnčete je opravdu problém. Počet vycházek se tím značně zvyšuje pokud chcete lovit zodpovědně. Paseky těžko někdo pokosí. Musíte změnit způsob lovu.
A tady začíná příběh, pokud chcete lovit v nich, protože tam, bývají rádi ukryti starší srnci.
Srnce , kterého jsem ulovil jsem viděl náhodně už v květnu ,ale samozřejmě jsem začal čekat na říji, protože moje snaha před ní byla marná. Sedačku jsem přemístil snad pětkrát ,ani ne tak kvůli větru jako kvůli tomu ,že jsem se snažil dát ji do míst, kde je aspoň trochu vidět. Měl jsem asi patnáct vycházek, kdy jsem srnce jen zahlédl a jednou jsem ho měl dokonce na třicet metrů, ale viděl jsem v trávě jen konečky parůžků a v termošce jen červenou siluetu. Střílet do trávy, byť osmou, není můj styl. Dokonce jsem začal i auto dávat jinam, abych náhodou srnce nezradil, po příchodu na sedačku po vychozeném chodníku. A to nemluvím o klíšťatech, které jsem pohostil. Nakonec to skončilo boreliózou. Jenže koníček je koníček a tak po otřepání, se jde nanovo.
Srnčí zvěř má v pasekách také vychozené chodníčky , či spíše tunely, kterými prochází a protože jsem na jednom z nich srnce zahlédl dvakrát či třikrát, vzal jsem z domu strunovku a vysekal plácek o rozměrech asi 2x2metry a odházel trčící větve po těžbě, které mi překážely ve výhledu.
Zda říje probíhá, jsem si ověřil v jiné časti honitby, právě na těch několika loukách, kde je to vidět . A když už se rozjela, vyrazil jsem opět na sedačku v pasece. Po čtvrtém pískání se nedělo vůbec nic, jen kuna na zbylých modřínech v pasece, mě dělala společnost. Ta mě upozornila na kus srnčího, nedaleko od ní. Beru dalekohled. Je to srnec, vidím krk a hlavu, který během chvíle zatahuje do blízkých břízek. Jestli to byl ten, na kterého čekám, jsem nezjistil. Potom, až do tmy, se nic neděje a tak slézám dolů.
Minulý týden jsme měli doma vnuky a jen co odjeli na prázdniny s rodiči, přijel slibovaný zedník . Večer se mi do lesa ani moc nechce, Nicméně je třeba využít říji a tak se přemluvím. Sedím na sedačce asi hodinku a začínám pískat . Po čtvrté sérii beru do ruky flintu a čekám. Zase nic. Ale jsem na pozoru, co kdyby. Aniž by se tráva pohnula je na mnou vysekaném prostoru srnec a jistí . Jde to ráz naráz . Dalekohled ,flinta, napínáček, pojistka a rána. Vzdálenost je okolo čtyřiceti metrů a tak zásah, už nebyl takový problém. Srnec zavírá za sebou trávu a už jen vidím pohyby konečků klasů v jednom místě. Chvíli sedím , protože to byly vteřiny , nebyl čas ani k nervozitě a pak se pomalu jdu brodit na místo, kam jsem střílel. Srnec leží na okraji vysekané trávy.
Nezbytné pocty před cestou k autu a zase tráva a tráva, až na cestu. Srnec na fotce leží na levém boku, tak jak zůstal po ráně, jen hlavu jsem natočil pro focení ( to je pro prudiče) Po vyvržení se mi zdá, že moc neváží a také paroží není moc vysoké, na snímku to vždy zvětšuje, a ještě víc mě překvapí jeho váha po zvážení doma a to 10 kilo. Čili bez běhů a hlavy bude mít slabých osm. Věk odhadem 6 let.
Samozřejmě, že lovit jinde by bylo snazší . Zadostiučinění je ale větší, když se to podaří právě tam.
Střílel jsem ráží 8x57JS, střelivem Norma Vulkan.
Děkuji sv. Hubertovi, že mě dal tu trpělivost a dopřál úlovek.
vložil: Jiří Fof
vloženo: 21.8.2023 17:50
zobrazeno: 9591x
hodnocení: 24 hlasů



Komentáře:

24.8.2023 12:59 vložil Drahoš Hikl
Myslím,že rozdíl mezi prudičem a oprávněnou kritikou(upozornění) jako třeba na vzdání pocty zvěři,že se mě nezdá věk zvěře atd.je znát.Určitě výraz prudič nepatří nikomu pod tímto úlovkem.Ale v průběhu času let(nebylo jich naštěstí mnoho) se tu občas objevily reakce, které měly z mého pohledu za cíl prudit(provokovat)a než na ně naskakovat je lepší nereagovat a odezní samy.Tak nějak jsem to myslel vážení kolegové:)
24.8.2023 07:04 vložil Ivan Procházka
Dobrý srnec , LOVU ZDAR.Ta váha, jeden velký? Srnče na podzim má 10kg.Nic ve zlém ,ale na té fotce opravdu nevypadá že by byl malý nebo vyhublý.
23.8.2023 23:55 vložil Ron Gordon
Lovu zdar ! Dlouho jsem zvažoval, zda se zde mám více vyjádřit, ale ty narážky "prudič" mně tak k tomu nějak přiměly. Mám za to, že jsme na veřejném fóru a každý se může vyjádřit jak uzná za vhodné. Není nutné být "zblblý" z kritiky a pak se divit, že jsem na něco upozorněn. Pan Horáček to okomentoval docela kulantně, aby se lovec necítil, že jej někdo prudí. Já mám ve zvyku říkat věci na rovinu a tak bych konstatoval, že samotného průběhu lovu se věnuje lovec jen pár větami, zatím co té "omáčky" kolem je požehnaně. No je to každého věc, někdo je ukecaný a někdo na slovo skoupý. Mě sice více zarazilo těch šest let a deset kilo. Fotka sic může být trochu ošidná, z té váhu nelze odhadnout, ale ten krk a paroží, ten něco nasvědčuje. Třeba tam v honitbě mají speciální chov zakrslého srnčí, něco na způsob holandské či kamerunské kozy. Velmi mně "dojalo" jak si lovec stěžuje -Protože lovíme mimo jiné každý několik srnců a několik kusů holé za rok a plán lovu je jasný, je to dost náročné hlavně časově. Co tak si zkusit přibrat do spolku nějaké společníky, je spousta zájemců, kteří marně hledají, kde by se mohli realizovat. Teď mě můžete zařadit mezi "prudiče" nebo ignorovat.
23.8.2023 14:32 vložil hubertushk
Gratulujem. Lovu zdar!
22.8.2023 22:00 vložil Drahoš Hikl
Lovu zdar!Pěkné čtení dávám palec nahoru.Jinak prudiči jsou od teho aby prudili a ostatní je ignorovali.Prudiči vkládají krom pruzení minimum,mají bobky z reakcí:-)
22.8.2023 18:35 vložil Vlastimil Kopřiva
Lovu Zdar!!!
22.8.2023 18:02 vložil Aleš Hendrych
Lovu zdar!...vidím dobře?...10kg???
22.8.2023 10:30 vložil Jiří Fof
Díky za ohlasy a pro pana Horáčka: "Máte naprostou pravdu je na pravé .Už jsem tak zblblý z těch kritiků , že jsem to sám spletl :-))) ."
22.8.2023 07:08 vložil Kamil Plíšek
"Lovu zdar!" a díky za příběh! 1***
22.8.2023 07:02 vložil Petr Hruška
Lovu zdar! Dobrý lov i příběh. My co máme les ani nevíme, jak složité to je a musí to být slušná výzva, najít rozhledy, ochozy, značkování, vytloukání, kam chodí za vodou, solí ap. Váhy úlovků jsou fakt dost bídné, a i když jsou Vám ke cti v zodpovědnosti výběru, možná jsou víc znakem "úživnosti" lokality, či právě jejím "přezvěření." Jinak ta fotka tedy slušně klame. S tou krátkou hlavou jste mohl klidně uvést 100 b a nikdo by to nerozporoval :-)
22.8.2023 03:07 vložil Jaroslav Vlosovský
Zajímavé počteníčko. Lovu zdar!
22.8.2023 00:36 vložil Zbyněk Oliva
Lovu zdar! Dobrý srnec! 1*** příběh
21.8.2023 22:46 vložil Jiří Cikryt
Lovu Zdar! Dobrý srnec. Díky za příběh a zároveň za návod, jak lovit v naprosto nových podmínkách. Taky už skoro nemáme les, ale paseky, paseky a paseky. Ještě tak průchody mezi oplocenkami. Co se zdejších prudičů týká, také už sem dávám minimum věcí. Dnes mně překvapil pan Horáček, asi není ve formě, jindy bývá daleko ostřejší. J.
21.8.2023 22:06 vložil Jan Horáček
Mně se zdá, že je položen na boku pravém. Ale můžu se mýlit. Co se paseky týká, tak to byl dobrý lov - jak má být. Co se váhy týká, tak nutno poznamenat, že na kyselých trávách v pasece a na výhoncích dřevin moc přibývat nebude. Jetel je jetel! Má-li šest let, byl to dobrý lov. Lovu zdar. P.S.: Nutno ocenit též sepsaný lovecký příběh.
21.8.2023 19:15 vložil Milan Dejda
Lovu zdar
21.8.2023 18:26 vložil Jiri Horvath
Lovu Zdar!!Dobrej
21.8.2023 17:51 vložil Milan Švanda
Lovu Zdar.......

Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.