Vyhledávání
Přihlášení
Nejlepší fotografie
Kňour
vloženo: 8.12.2024 15:10
autor: Jan Randýsek
NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE 2012
NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE 2013
NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE 2014
NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE 2015
NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE 2016
NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE 2017
NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE 2018
NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE 2019
NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE 2020
NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE 2021
NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE 2022
NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE 2023
NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE 2024
Fotografie
- úlovky (ČR, SR) (17254) (1 dnes)
- úlovky (svět) (2200)
- trofeje (4696)
- historie (3856)
- zvěř v přírodě (42989)
- zvěř v zajetí (3715)
- příroda (39167) (7 dnes)
- lovecké výstavy (1538)
- lovecký pes (13523)
- zbraně (2570)
- lidé (4669)
- fotopast (15553) (3 dnes)
- myslivecké umění (4837)
- myslivecký interiér (457)
- shozy (jelení, srnčí atd.) (7032)
- ptactvo v přírodě (20058) (5 dnes)
- hmyz v přírodě (7015)
- obojživelníci a plazi (1341)
- květiny a houby (15524)
- myslivecké stavby (3928)
- sokolnictví (512)
- ostatní (24507)
Fotografie desetiletí
úlovky (ČR, SR)
Zlatý, 192,26 bodů
vloženo: 28.10.2017 07:51
autor: Svatopluk Huličný
úlovky (svět)
Bezoar Ibex - turecký démon
vloženo: 6.3.2016 08:07
autor: Radek
trofeje
životní srnec
vloženo: 22.5.2017 19:26
autor: Zuzana wimmerova
zvěř v přírodě
...
vloženo: 16.1.2013 13:07
autor: Marek Drha
zbraně
V dílně...
vloženo: 20.1.2016 08:25
autor: jirka krbeček
fotopast
a je to tu !
vloženo: 23.9.2016 13:15
autor: pali1
myslivecké umění
*farbiar*
vloženo: 15.3.2014 16:10
autor: Marek Horňák
Statistika
Připomínky a názory
Diskuze
Vaše strategie při lovu černé zvěře?
tomas p. vložil 4.12.2012 16:50
Jaká je vaše strategie při lovu černých rytířů? Jakou má úspěšnost? Čekaná u hromady,nebo raději šoulačka? Co preferujete vy?
Sanctus Hubertus reaguje 28.1.2014 09:09
strčit zvíře proti díře !!!!
Zdeněk Cedidla reaguje 25.1.2014 20:38
Vytrvalost !!!
Radek Vyhlídal reaguje 25.1.2014 20:07
Strategie je jednoduchá. Vyhédnout místo, počkat, ulovit a domů anebo našoulat, ulovit a zase domů.
pepa reaguje 25.1.2014 10:48
strategie lovu:Jaro a podzim většinou někde stojím u stromu,sloupu,křoví,atd.Již vím za ty léta u myslivosti ty tahy divočáků.V létě,přenosný posed u řepky a hlavně tam kde je vedle řepky,zasetá pšenice,tam jsou ještě v 9,hod,ráno.V zimě někde u posedu si trošku přikrmit.
Tomas Knaizl reaguje 24.1.2014 23:03
Pro J.X. mit to lip vymakany tak urcite, ale nedokazu si predstavit ze by tim probeh pes nebo dite...
Pavel Štěrba reaguje 24.1.2014 21:13
Třeba nečetli ty tvoje sofistikované články o balistice. Třeba kdybys jim poradil, jak na to jít se vzduchovkou....
Václav Myslivec reaguje 24.1.2014 07:51
Je mi z toho smutno. To je hrozné co se tady člověk dočte. Myslivost mě zasáhla natolik, že se stala důležitou součástí mého života. Beru ji jako celek, lov je takovou třešničkou na dortu, řekl bych vrcholem. Ale o tom to neni. Myslivec by měl jít příkladem chováním v přírodě na veřejnosti a i mezi svými kamarády. To co se tady děje pod danou otázkou je strašné. Jistě , můžete říci , že je to dobou, ale je to jenom v pravidlech slušného chování.
Jiří Hlinka reaguje 23.1.2014 23:41
Ano, tak dnes vypadají nejstarší rytíři, přestřelené běhy, ryje a pod škárou broky všech velikostí...to si ta zvěř nezaslouží...
Josef Voborník reaguje 23.1.2014 17:12
Nejsilnější kňour, co se bodové hodnoty zbraní týče, byl tady u nás uloven omylem, neb byl považován za lončáka. Váha necelých 80 kg /vyvržený s hlavou a běhy/, odhad věku 10 +, v zadním běhu přestřelená a srostlá stehenní kost, ve škáře zarostlé broky všech velikostí - a zlatá medaile.
Josef Voborník reaguje 22.1.2014 12:05
Proboha proč ? Je snad lepší ho nechat uhynout stářím, než ho ulovit ve věku dejme tomu 8 + a získat pořádnou trofej ? Důležité ovšem je, protože ve věku 5 + se už ten věk dost těžko odhaduje, mít takových kňourů "v zásobě" víc a s jejich lovem to nepřehánět - a v žádném případě nelovit mladé sekáče. Ovšem to se rozhodně líp řekne nebo napíše, než provede v praxi.
Igor Hnízdo reaguje 20.1.2014 17:04
Já používám kukuřici. Dám 5kg kukuřice, 0.5kg soli, a zaleju to vodou. Ne moc jen tak tak. Za pár dní zbytek vody sleju. Není nic lepšího na vnadění.
karel zvářal reaguje 10.12.2013 08:38
Na jiném vlákně se rozebírá, jaké vnadidlo je nejlepší. Je tam správně řečeno, že prase sežere (téměř) všechno. Daleko důležitější je, když přestanou po několika úspěšných lovech chodit, zamyslet se nad příčinou, která rozhodně není v špatném vnadění, nebo sníženém apetitu černé. Bachna si rychle uvědomí, že vodí selata na popraviště a tomuto místu se vyhýbá. Kamarád má přenosný žebř u cesty, krmeliště kousek pod. Dojede autem k žebři (pěšky jsem ho ještě neviděl), sejde dolů: "Nechodí"... Říkám- jak nechodí?! Podívej se o 100-200 m dál, jak je to pochozené, poryté, přehoď si žebř a posuň vnadiště! Nepřehodí... Má to tak zaběhnuté, střílí i tak dost prasat na místní poměry, tak proč by měl něco měnit?
karel zvářal reaguje 8.12.2013 19:46
Třetí řádek odspodu - tomu říkám úcta ke zvěři! 1*
Josef Voborník reaguje 26.11.2013 16:47
Taky si myslím, že noční šoulačka zejména na sněhu po okrajích luk a polí, pokud možno v bílém, je nádherná a může být i docela úspěšná, v místech, kde černá jen prochází, i úspěšnější než čekaná. Ovšem je to lov pro mladší a zdravé lidi a z hlediska mezilidských vztahů je dobré vědět, kde bude kdo v noci sedět, abychom mu svým pohybem zvěř nezradili - a samozřejmě také především z důvodů vlastní bezpečnosti. V našem sdružení dnes noční šoulačky nikdo neprovozuje - jsme z větší části klub důchodců, kteří jsou rádi, že vydrží sedět - a i té noční čekané se nás věnuje už jen pár.
Václav Barnet reaguje 25.11.2013 19:12
Tak jsem jsi ověřil že šoulání při lovu černé zvěře je opravdu účinné, táta chodíval sedět a né a né přijít,vyzkoušel mojí techniku a za první vycházku měl kňoura 96 kg na 60 kroků.No a já jsem při měsíčku taky vyrazil a taky jsem dostal sele.Škoda jen že byl tak špatný úplněk byla furt mlha.S pozdravem Barnet Václav a lovu zdar při lovu černých rytířů
jirka hanys reaguje 24.10.2013 12:03
Škoda že nejseš na volební kandidátce.
k reaguje 23.10.2013 18:26
Tohle mám taky moc rád, mě se to povedlo u laně,jen dej pozor, když jim takhle zkrátíš útěkovou vzdálenost, můžou se rozhodnout bojovat. Jsou to přece jen černí rytíři :-)
Václav Barnet reaguje 23.10.2013 17:57
Dobrý den,rád bych se pochlubil s mojí taktikou,protože mám zbrojní průkaz teprve 8 měsíců tak jse mi povedlo ulovit 3 lončáky. Nikdy bych nevěřil že se dají prasata tak krásně našoulat,moje první na 12m druhé na 7m a třetí na 24m. Jsem jsi je mohl skoro pohladit:-)
Přeji lovu zdar
karel zvářal reaguje 28.7.2013 09:56
Kukuřice zatím nenarostla, strnisko po obilí se hned diskuje, takže v tyto horka je nejlepší čekat u kaliště (u potoka), nebo někde pod ovocnáči (třešeň, mirabelka). Kdo vnadí, určitě má úspěch (kamarád předevčírem sele 7 kg). Co jsem obcházel příkrmy, všude je čerstvě vymetené, prach slízaný. Ačkoliv to možná zní divně, pro prasata je teď relativně hladový čas. Kdo zavnadí, tomu přijdou!
Ondřej Procházka reaguje 11.1.2013 14:23
Pavel Štěrba: :DDD
Pavel Štěrba reaguje 11.1.2013 13:45
Umim si představit, v jakém bude ta bachyně šoku. Předem je mi jí lito
Josef Strejc reaguje 11.1.2013 11:52
Zdravím, Břetislave nevím co si čekal za odpovědi, když krmíš v lese, tak tam máš většinou posed nebo kazatelnu, ale jde to i ze sedačky, židle nebo sté stoličky, ale je dost nepříjemné když se z velkého rudlu přijde bachyně na Tebe podívat, je na každým co preferuje za adrenalín. Lovu-Pepa
Pavel Štěrba reaguje 9.1.2013 07:45
A snaž se tu stolici co nejdéle pozdržet, aby sis stihl nainstalovat těch svých pětadvacet fotopastí. Ať máš nějakou dokumentaci
Jiří Wenzl reaguje 9.1.2013 00:51
Břetislave, pokud máš v lese nutkání na stolici, byť se jednalo jen o malou stoličku, tak je lépe vykonat svou potřebu co nejdále od kmeliště.
tomas p. reaguje 28.12.2012 12:39
Tak co chodí vám prasata?
Nafťák reaguje 17.12.2012 19:41
Šoulačka v noci na sněhu nebo brzy ráno je number one, ale vnadiště je taky dobrý. Dle momentálního ročního období a počasí. Každému se líbí něco jiného a každé má své kouzlo.
zdenek.myslivec reaguje 12.12.2012 18:15
Zdravím pane Ladislave,600 ha polní honitba v blízkosti lesa,v honitbě černá od dubna do pulky srpna většinou v řepce takže na odlov 30 kusů čtyři měsíce a jistě nemusím připomínat jak se loví u řepky když má pole 80 ha ,příklad leden až březen 2012 1 ks od dubna do půlky srpna 23 ks pak dva měsíce nic zdravím
Aleš Pastorek reaguje 12.12.2012 14:41
Mojí strategií při lovu černé zvěře je mimo níže popsané od různých kolegů také jedna důležitá skutečnost. Já ji nazývám "TSOLAVRTYV". Není to z mojí hlavy. Daleko dříve předemnou ji použil pan Jaromír Javůrek ve své nádherné knize HALALI. Nenechte se odradit několika neúspěchy v podobě zbytečné čekané, zrazení zvěře či špatným počasím. Přečtěte si ono kouzelné slovíčko pozpátku a půjde to samo.....Aleš Pastorek.
Jan Novák reaguje 12.12.2012 13:12
No při tom počtu čekaných a stavech se mi to zdá také dost málo ulovených.Vím , že to není jednoduché, když se černá odstěhuje po kukuřicích do lesních komplexů a honitbu navštěvuje za bezměsíčných nocí.Druhá věc je ta ,že s tím lovem musí vážně začít i sousední honitby.Problém vidím v tom,že černou musíme tlumit všichni v dané oblasti.
LADISLAV KALOUSEk reaguje 12.12.2012 07:03
Zdravím pane Zdeńku.
jak tak čtu - tak to také nemáte jednoduché. Ve vašem případě mě pouze zaráží jedna věc. Pokud ve vašem sdružení na cca 600 ha chodí lovit jak píšete víc jak 10 členů - tak odlov v průměru 30ks černé je velice nízký - vžádném případě vás nepodceńuju a nepochybuju o tom že jste mimochodem krom dobrých myslivců i dobří lovci...ale myslím si že děláte něco špatně...30ks černé na deset lovců za rok je průměr 3ks na jednoho za rok....tam bude prostě v něčem chyba - neznám samozřejmě vaší honitbu a podmínky ale právě pro vás je i tato diskuze - VAŠE STRATEGIE PŘI LOVU ČERNÉ.....možná by bylo dobré se s ostatními podělit a třeba najít i lepší způsob lovu. S pozdravem .LOVU LESU!
zdenek.myslivec reaguje 11.12.2012 18:53
Vážení pánové vaše diskuze je pěkná ,ale velice začíná piituhovat ve vztahu mezi zemědělci a nájemci honitby dám vám příklad při žních soukromí zem. vyhnal z řepky 160 ks divočáků ,nebyli to jedni ati samí ,po zasetí zničená pole ,zničené louky ,sportovní hřiště,divočáci jsou v honitbě od dubna do pulky srpna pak zmizí do lesa a vytahují za temných nocí ničit zasetá pole ,louky a když jsme mluvili z souk zem tak nám řekl že škody na kultůrách jsou ověřeny znalcem na dvěstě tisíc tak si spočítejte kolik to na každého z 15 členů dělá.pak všěchna tato diskuze je o h..... honitba 600 ha odlov průměr 30 divočáků ps. přírůstky jsou 600 % ještě jeden rok a už tam neebude mít kdo lovit . z toho víc jak deset členů čtyrikrát za týden na čekané takže žádní gaučáci.ještě jedna mírná zima a budou se nám točit panenky.no ted babo rad.
Miroslav Šteffek reaguje 10.12.2012 19:53
Pane Kudrno, souhlasím s Vámi.
Lukáš Vápeník reaguje 9.12.2012 11:59
Hurvínka? To fakt nevím kdo je je mi to u pr...jen vyjadřuji své podložené názory. To je vše. Fin.
Miroslav Novak reaguje 9.12.2012 08:10
Připomínaš my Hurvínka,taky tady vedl takove řeči.
Lukáš Vápeník reaguje 8.12.2012 21:23
Honzo, to bude v pohodě. Již delší dobu říkáme a dokazujeme, že škody vůbec nejen od prasat jsou vysoké. Nejde o nějaké řešení sporů!!! Jen už mi prostě není jedno jak je poškozována Křivoklátská příroda. To je vše. No víš, trošku jsem nechal unést, to se mi občas stává. Ale fakt je ten, že mě škody už neskutečně štvou a laxnost a arogantnost některých uživatelů honiteb také. No zase bych se rozjel. takže tím končím účast v diskusi. Všem Lovu zdar!
Honza Becher reaguje 8.12.2012 20:16
Lukáši co blbneš? Zbláznil jsi se? Co to tam děláš za šoky? Paragrafy!!!§§§!!! Ještě nikdy nevyřešily lidský spory. Už jsi viděl někdy někoho, kdo odchází jako viník po verdiktu a řekne, dobře mě tak, mám to za to? Oni mají pravdu. Vždycky zůstane někdo, kdo je ukřivděnej a s pocitem hroznýho ukřivdění! Dohoda, to je základ, proto aby to fungovalo. Když tam prasa chtějí a umějí rozchodit škody, tak ať je tam mají. No a co... Hoď tam revers, nebuď blázen. Fakt, udělej to kvůli sobě, rodině a třeba i kvůli mě, člověku, kterej Tě zná jen odsud, nikdy jsem Tě neviděl a asi ani nikdy neuvidím ale já osobně chci aby to mezi lidma klapalo, max. jak to jen jde!!!
Lukáš Vápeník reaguje 8.12.2012 18:26
No tedy....jistě,že "takoví"
Lukáš Vápeník reaguje 8.12.2012 16:19
pardon Honzo...
Lukáš Vápeník reaguje 8.12.2012 16:19
Honto myslím, že ho řešit umí,ale nikomu se do toho nechce. Protože prasátka má každý ráááád...Proto jim opakovaně říkám začněte s tím něco dělat, než budete druzí. Já osobně chystám v zaměstnání taková opatření,že to bude válka. Jen co se zahájí řízení.Dost natom, že mi někteří myslivečtí ubožáci vyhrožují anonymními dopisy likvidací a to i mé ženě a dvou malým dětem. I takový dokážeme být. Ale nebojím se jich. Na křivoklátsku se bude brzy mnohé měnit....
tomas p. reaguje 8.12.2012 13:31
Honzo,pojal si můj dotaz drobet jiným směrem :-) ale pěkně si to vystihl :-)
Honza Becher reaguje 8.12.2012 13:13
Lukáši, tak by tady ale měla být spíš diskuse v tom směru, co s honitbama, který mají problém s černou zvěří a neumí ho řešit? Mají zřejmě špatnou strategii:-)
Honza Becher reaguje 8.12.2012 13:11
Tomas:-) Až budou dobrovolný hasiči u vás dělat sběr železa, tak dej dva dny dopředu, před svůj barák k cestě, nějakej lákavej železnej železnej šrot. Budeš čubrnět, jakej to je tahák na černou. Jen bych asi váhal s tou střelbou:-) Jak tám dáš něco měděnýho, tak to je trumfový eso ve hře:-)
tomas p. reaguje 8.12.2012 08:57
Co považujete za největší ,,tahák" na černou?
Zdeněk Cedidla reaguje 7.12.2012 19:35
Diskuse se pěkně zvrhla.Co myslivec to názor.Hlavně se neosočujte.Tak jak kdysi zajíc,bažant,nebo koroptev,králík je nyní na řadě co se týče atraktivity černá,protože jsou její stavy vyšší než bývalo zvykem.Proto se na její lov zaměřila převážná část myslivců a pro mnohé združení je to mnohde jediný příjem.Diskuse o lovu vodících bachyní,nebo dospělých kňourů no nevím ten kdo loví v noci ví o čem mluvím.Chci vidět toho kdo v noci pozná dospělou bachyni a ještě k tomu 4 letou jak píše někdo pode mnou.Proto diskutujte bez emocí a spíš si opravdu předávejte zkušenosti jak na černou vyzrát.LOVU ZDAR.
Lukáš Vápeník reaguje 7.12.2012 17:57
Honzo celá oblast Křivoklátska. 72 honiteb. Ale myslím,že by jsi u místních myslivců nepochodil. Proč? ptáš se? No protože namají zájem s tím něco dělat. Neříkám, že všichni.
Masaj reaguje 7.12.2012 17:57
Stavy černé samozřejmě neustále narůstají… Na téma přemnožení černé, jsem nedávno někde četl docela zajímavý článek od doc. Kamlera a jeho kolegů z Brna. Resumé bylo, že oblastí, kde jsou stavy černé opravdu kritické, je poskromnu. Tím to, ale nechci bagatelizovat.
Honza Becher reaguje 7.12.2012 17:43
Lukáši, zadej souřadnice, mám možnost sehnat čtyři plný auta lovců, pár dobrejch psů a bud si jistý, že za víkend Ti tam uděláme regulaci, že budeš koukat. Jen řekni konkrétní honitbu, kam je potřeba dorazit regulovat. Napiš to sem. Děkuji.
Lukáš Vápeník reaguje 7.12.2012 17:17
O tom, že není zvěř prasete divokého přemnožená, není sporu. A myslete si co chcete. Jestli se ročně loví 140 000 ks a neodloví se asi přírůstek, tak to o něčem svědčí.Tedy dochází pouze k redukci nikoliv ke snižování početních stavů. Na věc je potřeba se dívat nejen z pohledu dané honitby, ale třeba kraje. Já mám výsledky z oblasti, jejíž výměra činí 62 000 ha. A věřte, že ta čísla jsou strašná.
Lukáš Vápeník reaguje 7.12.2012 17:11
No pane Moravec, máte velmi zkreslené info. V předmětném období to byla kombinace odstřelu a odchytu. Jistě, že nejlepší je chytit celou tlupu. A proč by to nešlo dnes? Zákon to umožňuje a stejně na to dojde. Odchyt je nejefektivnější. Ale zárověň nevidím problém v tom, pokud přijde tlupa, kde je více bachyní řekněme v září,jednu z nich střelit. Neměla by to být bachyně vedoucí, ale jednu z vodících klidně. Že černá zvěř v lese neškodí, to už je také dávno není pravda. Každý rok jsem svědkem toho, jak prasata udělají nájezd na čerstvě zalesněnou paseku s DB a totálně ji zlikvidují. vyrejí a vytahají sazenice a rozžvýkají krčky i kořen.
michal burian reaguje 7.12.2012 16:10
Přesně. Jen bych dodal, že každý vidí přemnožení v jiných jednotkách. U nás většina chlapů uvidí, že o naháňce máme ve 4 lečích celkem 50-60 ks a říkaj kolik tam toho je, že je to přemnožený a hned by chtěli vyjímku na naháňce střílet všechno. Ale to vidim, jen kvůli tomu, že ta bachyně má víc masa než sele :D Já povídam máme tady ho*no, protože dokud na 700ha lesa nebudem pravidelně o naháňce střílet 30 a víc ks tak to nic neni. Znám honitby kde na stejný nebo menší počet ha loví i přes 50ks za naháňku tam už to je problém. A myslím, že vě většině honiteb je to obdobné. Jak tu někdo psal všude určitě platí něco jiného, ale v kukuřici a řepce jste všude víceméně vprdeli dokud nepřijede řezačka :D Jinak rybynu a jiné masové zbytka mají prasata velice rády asi všude
Miroslav Novak reaguje 7.12.2012 13:43
Ma pravdu pan.Moravec.
Radek Moravec reaguje 7.12.2012 13:15
Už musím také zareagovat, protože jsou zde určité názory, které jsou úplně zcestné. Podle starých záznamů se podle dekretu Marie Terezie většina zvěře odchytala do chytacích zařízení a tam se chladnou zbraní usmrtily. Takže žádné vystřílení. Každý kdo se cíleně věnuje lovu černé, tak pochopil, že 4 letá bachyně je velmi inteligentní a průběrný odstřel jejích potomků není vůbec jednoduchá . Tato bachyně díky svým zkušenostem vede většinou velký rudl, v kterém jsou jak selata, tak i lončáci. Při nočním lovu se podaří střelit jeden či dva kusy, ale dalších 18 kusů má další zkušenost o přežití. A s ubývajícími selaty se stávají zbývající kusy stále nedůvěřivější. Za Marie Terezie odchytli celou tlupu a bylo hotovo.A čím opatrnější bachyně je, tak tím více se zdržuje v lese. A jak je většině myslivců známo, tak černá zvěř v lese neškodí. Problém nastane, když tuto bachyni nějaký lovec střelí na začátku sezony. Pak je tu přesně to co se tu popisuje přede mnou.
Celkem by mě zajímalo, kolik černé se u Vás loví, když tu diskutujete o tom, že černá je přemnožená. Jsem přesvědčen, že 1\2 myslivců řekne: máme ji u nás, ale přemnožená určitě není, 1\4 vám řekne že ji v revíru mají málo. A zbytek...........? Tak přestaňme diskutovat o nesmyslech, vezměme kulovnici a jděme do lesa. Vždyť lov divočáků je to co nás všechny bere za srdce.
Honza Becher reaguje 7.12.2012 13:13
Každou řepku někdy sklidí. Když ne kombajn, tak kroupy...:-)
Jan Kahoun reaguje 7.12.2012 11:35
Za Marie Terezie tu nebyly lány kukuřice a řepky. A když máš několik set hektarů řepky v kuse, tak můžeš mít vybavení jaký chceš.
Honza 7x64 reaguje 6.12.2012 23:45
Hezky jsi to napsal Honzo :-)
Honza Becher reaguje 6.12.2012 20:33
Nevím co vy pánové:-) Ale já budu říkat, já nic, já muzikant:-) A budu při tom hrát na ságo jako tenkrát v lidušce za mlada:-) A budu hrát tak dlouho, než ke mě přijde kanec jako stodola, a spárkem mě požádá abych mu dal vlašimskou granuli do květáku, že už to nemůže poslouchat. Takže to bude vlastně myslivecký, páč tím ukončím utrpení zvěře a tak nás to učil jeden starej lesočech, v době kdy ještě se vědělo kdo je kdo a co je co:-) Že zahlej zobák je špatně, že prase viděti okamžitě stříleti, že jelen o půlnoci a vohnilý konce výsad je prasečina, kerou si můžeš dát tak doma na hajz a ne někam na net na sklo:-) To je moje strategie lovu černé zvěře:-)
Lukáš Vápeník reaguje 6.12.2012 19:37
No, pokud se za Marie Terezie povedlo černou zvěř vystřílet, proč by to nešlo dnes s dnešním vybavením? Vše jde, ale musí se chtít. Zemědělci chtějí početní stavy snížit, stát chce početní stavy snižit, a myslivci nechtějí. Myslím, že už nám konečně musí dojít, že tento mač nemůžeme jako myslivci vyhrát. Tak dlouho budeme říkat, že to nejde až nám někdo ukáže opak. Pak jsem zvědav, co budeme říkat....
Josef Strejc reaguje 6.12.2012 19:34
Zdravím Tome, z některých příspěvků si můžeš lecos vybrat ale každá honitba má jinou skladbu a specifika, časem a praxí určitě přijdeš na to, jak obelstít tuto neskutečně chytrou rytířskou zvěř.Lovu-Pepa
Honza Becher reaguje 6.12.2012 17:57
Dobře tady!!! Jen do sebe!!! Roztrhejte si občanky:-) Jen se zeptám, kdo z vás vyvrhoval na silvestra srnu? 15. ledna laň? Tam je to v cajku?
Jan Novák reaguje 6.12.2012 17:41
Pane Kudrno ne nepláču, pouze konstatuji a jestli jste si nevšiml, píši chceme, to znamená i já, který černou loví. A ještě, kde jste v mém příspěvku vzal březí, to opravdu nevím. Nenapsal jsem nikde březí samozřejmě jsem měl na mysli lov v zákonem povolené době lovu.
LADISLAV KALOUSEk reaguje 6.12.2012 13:16
....hlavně myslím že jsme totálně narušili diskuzi na dané téma....VAŠE STRATEGIE PŘI LOVU ČERNÉ ZVĚŘE?
LADISLAV KALOUSEk reaguje 6.12.2012 13:14
...pane Kudrna jste mimo mísu....nejsem žádný spasitel a nikdy nebudu.....ale vy se vžíjte do reality...a nečekejte na zázraky přírody...to je nesmysl...jak říkají mí starší kolegové....nejhorší práce v myslivosti je práce s lidma....a maj pravdu....je potřeba pracovat a přizpůsobit se danému problému v daných lokalitách.....věřte nebo ne....nám se nikdo přizpusobovat nebude a už vůbec né čerá.
a to že jsem nicka v přírodě.......to si samozřejmě uvědomuju a plně s váma souhlasím.
Pavel Kudrna reaguje 6.12.2012 13:07
Pane Kalousku, snažíte se vžít do role spasitele myslivosti. Uvědomte si, že jste nicka a příroda, když bude potřebovat, dokáže černou zvěř utlumit na únosné stavy i bez vaší pomoci. Psal jsem již, že člověk černé zvěři dopřává, takže to jistě není třeba. Až přijde čas, poradí si i bez vaší pomoci. Amen
Pavel Kudrna reaguje 6.12.2012 12:53
Pane Nováku,pláčete na špatném hrobě. Myslivci tuto expanzi černé zvěře nezavinili. Dokud bude naše vláda za naše peníze dotovat výrobce energie z obnovitelných zdrojů, budou zemědělci pěstovat stále více plodin, které jsou důležité k výrobě této nepotřebné energie a my budeme žrát odpad ze západní Evropy a svítit loučema, protože na elektriku mít nebudeme. A černá zvěř se v těchto lánech žíru bude množit jako kobylky a myslivci budou pěstitelům platit škody. Já osobně však vás mohu ujistit, že nikdy úmyslně neulovím březí vodící bachyni. To raději nebudu provozovat myslivost.
LADISLAV KALOUSEk reaguje 6.12.2012 12:41
...nehledě na to pane Kudrno že žádný zákon neporušuju....takže nevím co máte na mysli.?
LADISLAV KALOUSEk reaguje 6.12.2012 12:37
víte co je likvidační pane Kudrno.......likvidační je to když takhle lovit nebudeme....ale likvidační to bude pro nás a né pro černou....uvědomte si že bychyně je pohlavně vispělá v 6.měsících svého života......ostatní snad nemusím dodávat..nakonec to vidíme všichni v našich honitbách.....je taské potřeba si uvědomit že tento druh už nikdy nezlikvidujeme.
Jan Novák reaguje 6.12.2012 12:18
Pane Kudrno vždyť ta selata pohlavně dospělá už normálně metají, nebo snad nechodíte do honitby.Pane Kudrno NE povoleno ale přikázáno a pokud budete tu svoji milou myslivost chtít vykonávat,jak píšete,pak je lovit budete...
Pavel Kudrna reaguje 6.12.2012 12:02
Pane Štěrbo, když ulovíte vodící bachyni, nebude síla,která by zabránila neřízené reprodukci již pohlavně dospělých selat v tlupě. Bachyně tomu zabrání odbytím kňourků od rodiné tlupy a nedovolí dominantnímu kňourovi aby obtěžkal její dcery ale pouze jí.
To o čem píše kolega Kalousek je likvidační lov a já osobně bych se toho neúčastnil ani kdyby to bylo zákonem povoleno. Mám špatný pocit,když se mi náhodou v průběhu měsíce ledna přihodí, že ulovím sele bachyňku a je březí. Myslím si, že když jsem byl doposavad myslivcem, že jím zůstanu i dokud budu moci tuto mě srdci milou činnost vykonávat.
K vnadění a lovu. Pan Moravec má pravdu, vnadit na vhodném místě a postačí když černá při návštěvě vnadiště najde alespoň hrstku žíru ale vždy, když ho navštíví. Myslivosti a lovu zdar
Jan Novák reaguje 6.12.2012 11:52
Opravdu to chceme...
Jan Novák reaguje 6.12.2012 11:52
Co je na tom tak těžké pochopit,že ulovením vodících bachyní se stavy sníží.Velice jednoduchá kalkulačka za předpokladu, že tak bude lovit většina.Nic složitého, ale chceme to??????
LADISLAV KALOUSEk reaguje 6.12.2012 11:40
TA DOBA LOVU BYLA ZŘEJMĚ NARÁŽKOU NA MĚ......SAMOZŘEJMĚ JE POTŘEBA V TĚCHTO MĚSÍCÍCH LOVIT LONČAČKY....TO SNAD POZNÁTE NE.....LOVIT VODÍCÍ BACHYNĚ JE PROSÍM VÁS NESMYSL...TO UŽ JE POZDĚ....JE POTŘEBA LOVIT LONČAČKY KTERÉ JEŠTĚ NEVODÍ I ZA CENU ŽE JSOU PLNÉ......POKUD ULOVÍTE VODÍCÍ BYCHYNI KTERÁ VÁM VODÍ A DÁVÁ ŠANCI LOVIT.....TAK UDĚLÁTE TU NEJVĚTŠÍ BLBOST KTEROU MŮŽETE..ZBYTEK SE ROZPRCHNE PO KRAJINĚ.....A STEJNĚ DANOU LOKALITU NEOPUSTÍ..PAK VÁM BUDOU BĚHAT PO REVÍRU V PROSINCI 10KG SELATA OD 40KG BACHYNĚ A TĚCH BUDE VÍC A VÍC...REPRODUKCE SE PAK NAOPAK ZAČNE ZVEDAT....SAKRA CHLAPY VŽDYT´JE TO LOGICKÉ.....NECHÁPU ŽE SI FURT HRAJEME NA TO ŽE TOMU NEROZUMÍME A NEVÍME CO S TÍM DĚLAT...A PŘITOM VELICE DOBŘE VÍME JAK TOMU ZABRÁNIT.
Martin Sokol reaguje 6.12.2012 10:57
Krmit každý den a stačí po malinkých dávkách, jen at mají každý den něco, ale každý den..
Michal Štěrba reaguje 6.12.2012 10:39
Pane Kudrna, to je také pravda, ale stojim si za tim, že nejvíc bude fungovat lov vodicích bachyní na snížení počtu černé zvěře.
Roman Hlávka reaguje 6.12.2012 09:00
A doba lovu černé zvěře? 01.08. - 31.12. : kňour a bachyně prasete divokého?
LADISLAV KALOUSEk reaguje 6.12.2012 08:25
Kolego Kudrno.....potřeba je lovit vše od selat a lončáků počínaje až k dospělím bachyním...jinak se stav černé nikdy nezredukuje nejůčinějším tlumením nárústu černé zvěře ( ač to bude znít naprosto nehumálně a neeticky) je odlov plných bachyń v průběhu měsíce března až května....zní to strašně ale to jediné sé dá dělat.
jinak taktika lovu černé p.Moravce je mě velice blízká a nadmíru sympatická. LOVU LESU!
Pavel Kudrna reaguje 6.12.2012 07:21
Ten kdo si myslí, že ulovením vodící bachyně (matky), sníží stavy černé zvěře je slušně řečeno naivní. Je tomu právě naopak. Lovit je třeba selata a lončáky.
Ostatní napsal pan Moravec.
Jiří Wenzl reaguje 6.12.2012 01:23
Pane Štěrbo, já vím, že ve skutečnosti strategickým cílem převažné většiny myslivců je zachovat vysoké počty černé zvěře ( a taktikou vedoucí k tomuto cíli je ochrana bachyň). Já jsem se svou poznámkou zapojil do diskuze vlastně jen kvůli názvosloví, protože mám pocit, že se zde zaměňuje strategie s taktikou. Wikipedie říká, že strategie "je dlouhodobý plán činností zaměřený na dosažení nějakého cíle". Ve skutečnosti se tedy zadavatel této diskuse ptá nikoli na strategii, ale pouze na taktiku při lovu černé zvěře. Potom např. taktika lovu při čekané u hromad je v souladu se strategií převážné části nimrodů - jak jsem napsal výše.
Martin Ondráček reaguje 5.12.2012 21:29
Pane Moravec je vidět, že nějaké ty zkušenosti s černou už mate, já s vámi jen 100% souhlasim, taky to mam takhle vysledovaný a mam přesně ten samý názor, jako Vy, byť střílim jen 3 roky a mam střeleno černy okolo 30 kusů( většinu samostatny lov). V lese, na krmelistich, ci okolo poli se nacházím denně. Mam přesně ten samý nazor, moc pěkně napsaný. Lovu zdar
Lukáš Vápeník reaguje 5.12.2012 19:25
Souhlas.
Michal Štěrba reaguje 5.12.2012 18:50
Vědí to všichni a moc dobře, jen by nebyla tak velká možnost lovu po celý rok a spousta myslivců je na černé zvěři finančně závislá z prodeje masa a díky černé jsou i dále myslivci a nepověsili tento koníček na hřebík, což je dobře. Zatim se o tom jen mluví, ale to řešení je a netrvalo by tak dlouho, holt samčí pohlaví mladé nemá!!!!
Lukáš Vápeník reaguje 5.12.2012 18:04
Ano, to je celý problém. Nechuť lovit bachyně. Že to nikdo neudělá, no, za početní stavy černé zvěře mohou zejména myslivci a to právě tou nechutí lovit bachyně. Takže co naříkáme, můžeme si za to sami, a pokud nám to už konečně nedojde, tak tobude muset udělat někdo jiný. Jednoduché.
Michal Štěrba reaguje 5.12.2012 18:02
to pane Wenzl. Snížit stav černé zvěře je jednoduché, střelit vodicí bachyni. Za pár let je hotovo. To ale nikdo neudělá, protože by neměl na co chodit do lesa, no a co by dělal doma. :) Každá doba přináší své, neni drobná, je černá.
Michal Štěrba reaguje 5.12.2012 17:41
to pane Wenzl. Snížit stav černé zvěře je jednoduché, střelit vodicí bachyni. Za pár let je hotovo. To ale nikdo neudělá, protože by neměl na co chodit do lesa, no a co by dělal doma. :) Každá doba přináší své, neni drobná, je černá.
Jiří Wenzl reaguje 5.12.2012 16:13
Domnívám se, že strategickým cílem je snížení stavů černé zvěře, a to za použití taktiky vyplývající z dané situace.
Lukáš Vápeník reaguje 5.12.2012 16:06
Co se týče vlastní strategie, každý má svojí. Jinak souhlas s P. Vilšerem.
Lukáš Vápeník reaguje 5.12.2012 16:05
navíc jsem pouze odpovídal Erice na dotaz. Jistě je to běžná praxe a právě proto nechápu, proč do revírů tyto věci ještě vozit.
Standa Samek reaguje 5.12.2012 15:57
Radek to napsal moc hezky.
Lukáš Vápeník reaguje 5.12.2012 15:52
No ať si to každý dělá jak chce. To je jeho věc. Jistě padlnu proč ne, soulas prase je všežravec, ale proč to do lesa ještě schválně vozit? Napsal jsem zde jen svů názor to je vše.
David Pánek reaguje 5.12.2012 15:39
Tak jsem si takhle odpoledne zvednul zase jednou na m-l náladu... :D Pardón, ale musím se pousmát... Už vidím, jak někdo tahá zbytek vývrhu ze 130kg jelena střeleného na měkko "někam" :D
jura z reaguje 5.12.2012 15:16
Prase je všežravec a to divoké má i v přírodě jinou nabídku než domácí čuník. Tomu domácímu taky nedá nikdo myši, žížaly, ponravy, padlinu prakticky čehokoliv co v lese žije - no, ale to divoké prase si to naprosto přirozeně najde a pochutná si. Tak to je.
Lukáš Vápeník reaguje 5.12.2012 15:08
Eriko, v revíru ho nenechávám v žádném případě. Vozím to ke známému, ten vlastní docela velký kompost a vždy to tam zahrabeme. Myslím tedy výhoz. Jedlé části vařím psům.
Erika Doležalová reaguje 5.12.2012 13:11
Lukáši, když ulovíte srnčí, co děláte s vývrhem? Vezete ho do kafilerie? Vezete si ho domů? Nebo ho necháte v revíru? Pokud třetí možnost, samozřejmostí je ho zakopat, ale - myslíte si, že ho prasata nebo lišky nenajdou? Pochybuju, že někdo hloubí metrovou jámu, vloží vývrh a na to dá ještě půl metru kamení a půl metru hlíny.. Jednou jsem takhle schválně zahrabala vývrh ze srnčete a za dva dny byl pryč, jáma jak od bagru velikosti cca metr x metr, okolo stopy od jednoho divočáka a od lišek. Takže nějaká hromádka z jednoho, dvou králíků asi nebude příliš závadná..
Lukáš Vápeník reaguje 5.12.2012 12:34
To je vše možné, ale už bych se opakoval.Vím velmi dobře, čeho jsou prasata schopna. No je velmi zvláštní co vše se předkládá volně žijící zvěři. Jen by mě zajímalo, zda se tyto věci předkládají také domácímu pašíkovi v chlívku,nebo psům myslím tím ty celé vývrhy,nebo ryby)..to asi ne že? Ale zvěř ve volné přírodě snese vše, plesnivé rohlíky, plesnivé hromady krmiv, kadávery apod.
Miroslav Novak reaguje 5.12.2012 11:34
Když jsem jel na odpolední v 14:00h,tak jsem dal plnou tašku ryb,stím že až pojedu domu s prace v 22:00h,tak si tam chvýli sednu,když jsem tam přišel ryby všechny prič a prasta nikde,tak nakej kralík nemuže nic udělat,asi tak.
Ellhenický Petr reaguje 5.12.2012 08:36
Někde na videu bylo, jak dlouho trvá tlupě černé zkonzumovat padlé srně. Do 15 minut zbyla jen hromádka srsti,
Lukáš Vápeník reaguje 4.12.2012 20:41
O hromadách siláže či jiných hromadách na vnadištích jsem již vyjádřil.
Lukáš Vápeník reaguje 4.12.2012 20:39
To si ne, ale myslím, že na vnadiště pro zvěř kadávery nepatří.
Bulík reaguje 4.12.2012 20:38
Lukáši a myslíte, že každý, kdo doma dá za uši králíkovi k nedělnímu obědu, jede s tím vývrhem do kafilerie? Pokud je to občas nějaký vývrh z králíka, či kachny, tak to je pořád ještě zlaty, na ,,hromadách´´ se dá setkat i s mnohem většíma prasárnama. Ony pytle hnijícího pečiva nejsou žádnou vzácností, jeden kolega, pracující v kravíně pravidelně předkládá lůžka od krav a hromady siláže, které jsou v lese od podzimu, do jara jsou na běžném pořádku.
Lukáš Vápeník reaguje 4.12.2012 20:17
Vlastně, čemu se divím.
Lukáš Vápeník reaguje 4.12.2012 20:10
Vývrhy z králíků? To snad není pravda. Veterinární předpisy Vám jako myslivcům nic neříkají že....
Martin Keil reaguje 4.12.2012 19:58
Souhlas s Radkem, hlavně ne hromady!! stačí kilo denně na spádu a úspěch je zaručen.
Omar Stodůlka reaguje 4.12.2012 18:46
MOC pěkně napsané a věřím,že to i funguje pane Moravče.A navíc to ty prasátka pěkně zabaví!! Taky bych to tak dělal, mít u nás černou na stálo! :-)Lovu
Radek Moravec reaguje 4.12.2012 18:34
Nejsem si jist, zda mohu někomu radit, jak efektivně lovit divočáky, ale za 25 let v lese jsem si nějakou svou strategii vytvořil. Úspěšnost je založena na 3 základních podmínkách.
1\ A ta je nejdůležitější je výběr lokality. Černá má v každé oblasti své oblíbené spády, které lze během několika let odhalit. Samozřejmě zaoraná kukuřice,slunečnice, brambory černou přiláká, ale spády jsou dlouhodobá jistota. Pokud dokážete obeznat tyto trasy, tak je na 90% vyhráno. Velmi dlouho mi trvalo pochopit tuto základní podmínku a krmil jsem na mnoha místech v honitbě s občasnými výsledky. Pokud postavíte stejně jako já posed na místě, které se vám líbí, kde se dostanete autem, máte většinou dobrý vítr, kousek odtud je houština neznamená to, že si tu vaši hromadu prasata oblíbí. Oni ji za čas určitě najdou, ale jakmile tam střelíte jeden kus, tak se jí budou hodně dlouho vyhýbat. A vy budete čekat na druhý rudl, (někdy hodně dlouho.) A zase budete jen přikrmovat na hromadu a láteřit, jak to že nechodí , když tam mají takové dobroty.
Takže ještě jednou správná lokalita je základ.
2\ Pravidelnost krmení: Pokud budete mít čas a budete moci jako já téměř každý den zaběhnout do lesa a zkontrolovat a přivnadit, tak je to také jistota. Díky tomu máte přehled o tom, zda chodí a je každou noc sebráno, a pak jen stačí počkat na dobré světelné podmínky a jít si sednout, nebo došoulávat. Díky každodenímu přikrmování ručím za to, že hrneček kukuřice a dvě hrsti žaludů dokáže spolehlivě každý den přilákat černou na vaše vnadiště.
3\ Krmivo: čím více mají divočáci žíru v lese, tím lepší krmivo jim musíte nabídnout, aby jim stálo za to navštívit vaše vnadiště. V září krmím kukuřici, žaludy a pšenici a přivoňuji vývrhy z domácích králíků, kachen atd. V lednu jsou vděčni i za starý ječmen napůl sežraný od pilouse,výlisky z jablek a starý chléb. Ale kukuřice je tam vždy . Někdy stačí jedna rozdrobená palice.
Krmení na hromadu už jsem dávno odboural. Stačí se v říjnu týden po dešti podívat dovnitř hromady a úplně Vás přejde chuť na zvěřinu. Šedá plíseň 10cm pod povrchem mě docela děsí.
Nelze opomenout ani to, že ne všichni vaši myslivečtí kolegové vám lovecký úspěch přejí, a tak se v hromadách dají najít roztodivné „ voňavé doplňky“, které černá nemá v oblibě.
Raději krmím tzv. linku, kde asi po 100 metrech nasypu malé kopičky ( hrst obilí, hrst kukuřice, hrst žaludů a občas kousek vývrhu z králíka) na to mi stačí na každý den 10litrový kýbl . Jakmile černá objeví jednu kopičku, tak netrvá dlouho a najdou celou linku, a pak je to jen na vás jaký způsob lovu si zvolíte. Všem kteří dočetli, až sem přeji upřímné Lovu zdar.
Filip Pětivlas reaguje 4.12.2012 18:11
Šoulám nebo čekám na přirozených tazích černé nebo kde mají přirozenou potravní nabídku. Pokud je uvidím někde, kde si nejsem jistý dobrým zásahem, tak je jednoduše za neustálého chrochtání doběhnu :-). Úspěšnost je malá, moc prasátek u nás není, ale když už o nich někde vím, tak se mi většinou podaří se dostat k dobré ráně. Lov na hromadách mě nebaví, ale chápu, že třeba v čistě lesních honitbách to asi nejde jinak..
Václav Sedláček reaguje 4.12.2012 17:58
Nejradsi lovím prasata v letě v řepce. a v zimě na krmelišti
tomas p. reaguje 4.12.2012 17:28
?