ZMRZLINA ŠTARNOV  |   NAFTA ŠTARNOV  |   VEJCE ŠTARNOV  |   MAKRELA ŠTARNOV  |   MYSLIVOST a LOVECTVÍ
15 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Životní srnec
Životní srnec
vloženo: 12.8.2015 10:07
autor:

úlovky (svět)

Rusko 2019
Rusko 2019
vloženo: 27.10.2019 04:23
autor: mirojevo

trofeje

Rarita
Rarita
vloženo: 26.3.2013 12:28
autor: Miloš

zvěř v přírodě

 studí to !
studí to !
vloženo: 26.1.2013 17:02
autor: Vít Hlavica

zbraně

Moje zbraně
Moje zbraně
vloženo: 17.3.2017 06:43
autor: stalmi

fotopast

Odpolední návštěva
Odpolední návštěva
vloženo: 17.4.2014 11:38
autor: Honza

myslivecké umění

nové
nové
vloženo: 22.1.2015 19:08
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 236938 fotek (13 dnes)
  • 8158 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9208 inzerátů (9 dnes)
  • 283 diskuzí (0 dnes)
  • 753532 komentářů fotek (14 dnes)
  • 12972 komentářů videí (0 dnes)
  • 3322866 hlasování fotek (163 dnes)
  • 56764 hlasování videí (0 dnes)
  • 38356 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 21 online

Připomínky a názory
Diskuze

jezevčí říje

michal kadlčík vložil 4.10.2013 07:06
Dobrý den, chci se zeptat. Kamarád ve středu srazil jezevce a když jsme ho včera pekli, tak hrozně smrděl. Může už být jezevčí říje?
Chcete reagovat na toto téma? Zaregistrujte a přihlaste se.
Karel Kolář reaguje 5.10.2014 21:22
Dovolil bych si zareagovat, byť po roce. Ten smrad z jezevčí zvěřiny nemá moc co do činění s říjí. Jde o to, že jezevec je lasicovitá šelma a jako takový má nadřitní pachovou žlázu. Tu když se povede při vyvrhování rozříznout a obsah rozetřít, pak je po chutné pečínce!! Jeden mladý začínající kolega v našem spolku se také nožen při vyvrhování netrefil a když jsem se pokoušel zachránit co se dalo, dotknul jsem se holou rukou naříznutého "štěstíčka". I když jsem si ruku drhnul ve STUDENÉ vodě (nikdy na v teplé!!!!, jinak se smradu nezbavíte týden) 20 minut, ještě za půl dne to bylo znát! Jinak pečínka nebo "svíčková" z jezevce nemá nejmenší chybu!!
Lukáš Vápeník reaguje 5.10.2013 08:28
V ostatním jsem téhož názoru. Myslivosti zdar!
Lukáš Vápeník reaguje 5.10.2013 08:18
PS: Děkuji za poučení. To jsem už dávno potřeboval :-)). FIN.
Lukáš Vápeník reaguje 5.10.2013 08:17
To je Váš názor. Můj názor je jiný. Neberu Vám ho.
Pavel Štěrba reaguje 5.10.2013 07:10
Lukáši, Lukáši, 1) říje, i kdyby se mluvilo nemyslivecky, probíhá u kopytnatců, u šelem a ostatních savců, to je páření, u ptáků to je tok. A v myslivecké mluvě je to u jezevce chrutí. Jezevčí říje, je blbost, hotovo, tečka. 2) co se týče pana Kadlčíka, tak ten takovéto a podobné blbosti píše dost často, tak se nediv, že se mu tu všichni smějeme. I když, je to spíš k pláči. Tohle jsou základní znalosti, které s odborností nemají ještě z daleka nic společného a měl by je znát každý adept. Bohužel, není to ojedinělý případ ani u majitelů loveckých lístků, většina má dneska přehled akorát v balistických tabulkách, nebo jaký zoom má která fotopast, ale když se jich zeptáš, jak dlouho sedí bažantí slepice, tak koukají jako vejři. Naši předci, kterým vděčíme za to, že máme myslivost a ne zabíjení volně žijících zvířat, se musí obracet v hrobech.
Martin Keller reaguje 5.10.2013 04:12
Michale pokud budeš mít zájem klikni na tento odkaz.Vcelku zajímevé a poučné čtení. Pevně věřím,že si jej nepřečteš jen ty :-) http://www.profimysl.cz/clanek/251/jezevec-lesni
Lukáš Vápeník reaguje 4.10.2013 23:21
Ad Jan Voborník. To je jasné, jen si myslím, že není na místě se hned posmívat. Pokud to vezmu do důsledku, nenapsal nic špatného a chybného. Reakce některých kolegů nejsou na místě, neb ať se jim to líbí nebo ne, i u jezevce probíhá říje. To, že se jí v myslivecké mluvě nějak říká, je věc druhá.Tolik k tomuto tématu.
Martin Keller reaguje 4.10.2013 22:39
Jezevčí páření se nazývá chrujení Páry jezevců si zachovávají věrnost, ale žijí pohromadě jen v době rozmnožování. Doba páření je u jezevců dlouhá, trvá od února do října a vrcholí v srpnu. V té době dochází také k oplodnění, pak následuje utajená březost. Oplodněná vajíčka se zahnizďují v děloze matky teprve v prosinci, takže mláďata se rodí v únoru příští rok. Obvykle se rodí až čtyři mláďata, a to vždy pod zemí ve speciální noře. Zde setrvávají osm týdnů a jsou kojena matkou. Mladí jezevci dospívají ve věku jednoho a půl až dvou let. Tak dodle jsem vyčetl na internetu. plus odkaz na upečeni :-) http://www.toprecepty.cz/recept/28744-jezevec-na-zelenine/
Josef Voborník reaguje 4.10.2013 22:11
Lukáši, já nevím - ale čeština je velice bohatý jazyk a pro období rozmnožování, respektive páření savců, existuje spousta výrazů - fena se hárá, kráva se běhá, kočka mrouská a když se kozy prskaly, vocasama mrskaly. A to mluvím jen o zvířatech domácích. Jen člověk neznalý myslivecké mluvy použije slovo "říje" i u té zvěře, kde je to absolutně nevhodné - např. u jezevce.
Rostislav Lidmila reaguje 4.10.2013 20:06
K chrutí jezevců bylo napsáno dost.Z Vašeho textu je jasné,že jste jezevce pekli hned na druhý den,i to je chyba,je třeba vykostěnou zvěřinu-tzv.jádro naložit do láku,když už chcete jej konzumovat co nejdřív.Já jsem spíše na červenou práci,kdy kamarádovi z vedlejšího MS předám vyšetřený a komplet vykostěný kus,třeba i zamražený.On pak naloží do láku a upeče,má na nakládání recept ze starých mysliveckých kuchařek,celá procedůra trvá asi 4 dny,kdy nakládá střídavě do koleček cibule na 24h. a pak do kyselého mléka,a zase čerstvá cibule,atd.,přátelé,měl jsem možnost několikrát být přítomen konzumace-to nebyla pečínka,to byl dort.Nicméně,chybama se člověk ucí a příště to urcitě bude lepší.
Kamil reaguje 4.10.2013 18:05
Tak narovinu, už dlouho jsem při rozkliknutí tématu nevybuchl smíchem při přečtení dotazu. Gratuluji super:-) Bez ohledu na diskuzi dole, mě to opravdu pobavilo. Nicméně je potřeba zavřít oči a domlasknout ho i s tím ocasem pižma jinak nejste chlapi:-) Snad jste toho sraženýho jezevce pak proboha nevyhodili.
Lukáš Vápeník reaguje 4.10.2013 17:50
Jistě, je to obecné označení.
Lukáš Vápeník reaguje 4.10.2013 17:43
No, abych pravdu řekl, nechápu ty co se Vám smějí. Neb slovem "říje" se označuje období rozmnožování savců.
Josef Voborník reaguje 4.10.2013 17:23
Kamile, jenom proto, že z mně neznámých důvodů někdo od stolu rozhodl o vyřazení obou druhů lasic ze seznamu zvěře, nezačnu najednou říkat, že mají oči, uši a krev. A když jsem dohledával psíka mývalovitého, tak jsem šel po zakrvácené stopě ? Ne po pobarvené ? A jak je to s jelenovitými, chovanými na farmách ? To je zvěř nebo hospodářská zvířata ? Mají barvu nebo krev ?
Milan Jirmann reaguje 4.10.2013 17:12
Mihale, než jste ho začali vařit, nechali jste si ho vyšetřit na svalovce? Protože toto vyšetření je povinné, stejně jako u černé. Jinak s tou říjí jsem se také zasmál. LOVU ZDAR!!!
Petr Jurásek reaguje 4.10.2013 15:21
kadlčíku ty si piča
Pavel Štěrba reaguje 4.10.2013 14:58
Na to si u pana adepta zvykáme, že nezná ani základní věci z biologie zvěře a ještě se uráží. K tomu smradu, může to být opravdu tím sádlem, někdy je hodně cítit když se vyvařuje. Píšu VYVAŘUJE, když ho budete škvařit, tak vysokou teplotou zničíte veškeré léčivé látky, které obsahuje. Pokud si ho ovšem nechcete mazat na chleba:) U zvěřiny jde o to, že když jí někdo neumí upravit, tak je lepší ji hodit po psu. Pepo, to s tou barvou, na mne vždycky ing. Novák zkoušel s jezevcem, ale ten hranostaj je určitě logičtější:)
Kamil Horák, ml. reaguje 4.10.2013 12:33
Pane Voborníku, kdyby jste odpověděl, že hranostaj má v zimě barvu červenou, tak by jste se taky mohl stát terčem posměchů. Jelikož lasice podle 449/2001 Sb. není zvěř a myslivecká mluvě se vztahuje pouze ke zvěři. Pokud se mýlím, tak e omlouvám. Lesu lovu.
Josef Voborník reaguje 4.10.2013 11:24
Červenec a srpen - to jsem řekl u tabule ing. Mimrovi a bylo to špatně - že prý květen až srpen. Dodnes nad tím vrtím hlavou a nezdá se mi, že by to chrutí mohlo trvat tak dlouho. A Pavle - k té barvě, tenhle chyták se používá hlavně u hranostaje. Samozřejmě, že červenou ! K tomu smrdícímu jezevci - podle mne za to chrutí nemohlo, došlo k nějaké chybě při kuchyňské úpravě. Všichni jezevci, které jsem pozřel, až na jednoho sebevraha, který v létě skočil pod auto, byli uloveni v říjnu a všichni byli chutní.
michal kadlčík reaguje 4.10.2013 11:18
Pan Luděk Migdau- děkuji. Ostatní se umí akorát vysmívat, jsou naprosto pod jakoukoliv moji úroveň
Lukáš Vápeník reaguje 4.10.2013 10:57
Pokud vím, páření u jezevce lesního se nazývá CHRUJENÍ.
Jiří Lengyel,starší reaguje 4.10.2013 10:43
Vypadl mě měsíc,čili,červenec-srpen....
Jiří Lengyel,starší reaguje 4.10.2013 10:13
Rochání u jezevců,to i přes svý věk slyším prvně,páření,nebo chcete-li říje, probíhá jako u srnčího a kun vždy srpnu......
Pavel Štěrba reaguje 4.10.2013 09:47
Víte někdo, jakou má jezevec v zimě barvu?
Jiří Břeň reaguje 4.10.2013 09:33
Je pravda ,že při včerjejší obchůzce nor se z jedné ozývalo rochání -takže už to frčí
Jiří Břeň reaguje 4.10.2013 09:03
Tak jsem se Pavle spletl!!!Říje začíná teď,proto pravděpodobně smrděl!!!
Luděk Migdau reaguje 4.10.2013 08:43
Zdravím, zřejmě smrděl proto, že jste nechali na mase tuk, který je původcem onoho ''smradu''. Je třeba maso pečlivě obrat a sádlo potom vyškvařit zvlášť :)
Jiří Břeň reaguje 4.10.2013 08:18
Jestli si dobře pamatuji,tak starší jedninci se chrují květen až srpen,u mladších jedinců při prvním chrutí leden až duben.Pokud se pletu tak mne opravte
Pavel Štěrba reaguje 4.10.2013 07:46
.., ale ne, to až budou rochat!!!
Pavel Štěrba reaguje 4.10.2013 07:10
Jezevčí "ŘÍJE" by mohla být asi jen tam u Vás.
michal kadlčík reaguje 4.10.2013 07:07
???